Viva las Vegan Lasagna

Bare for å ha en ting klart for både meg og deg, så er nok ikke denne bloggen et slags vellykket digitalt arkiv for oppskrifter, og jeg vil ikke legge ut en masse dritt jeg lager i et håp om å gi ut kokebok i nærmeste framtid. Men noen ganger lager til og med jeg mat som er så god at det ville nesten vært direkte ufint om jeg ikke delte det med omverdenen.

Det eneste problemet er at mye av det jeg lager, lager jeg på “slompa”. På helt sånn vanlig norsk vil det si at litersmål og vekt gjerne står urørt i skapet under hele matseansen.

Men jeg skal nå altså prøve gjengi det hele slik at du kan lage det nesten like på slompa som meg. 
I dag hadde jeg nemlig en helt sinnsyk cravings etter lasagne, og klarte nesten ikke tenke klart i timene før jeg lagde det. Når jeg endelig inntok kjøkkenet innså jeg at sulten min rett og slett ikke kunne tillate meg å vente den tiden det ville ta og tine en kjøttdeig, så da fikk det bli kjøttfri lasagne.I tillegg reagerer jeg på melk, så bechamelsausen måtte bli melkefri. Og under disse forholdene velger jeg da å kalle denne lasagnen for vegansk, til tross for at den kanskje egentlig er mer vegetarisk siden jeg hadde litt mozzarella og cheddar på toppen. Dette kan selvfølgelig byttes ut med vegansk ost, eller sløyfes. Angående det med å ikke tåle melk, går det som regel bra med littegrann ost, men ikke en kombinasjon av ost og melk tydeligvis.

Jeg visste jeg hadde lasagneplater i skapet, men når jeg fant en hel uåpnet pakke ble jeg med en gang kjempeskeptisk. Kjæresten min tåler ikke egg, og i enkelte typer pasta er det egg. Jeg undret om jeg hadde lagt denne i skapet fordi den inneholdt egg og jeg da skulle spare den til en gang kjæresten blir mirakuløst kurert, eller kanskje disse ikke inneholdt egg og bare rett og slett har blitt til overs.
Siden jeg ikke kunne svare på disse spørsmålene la jeg platene tilbake i skapet slik at jeg kunne glemme de en gang til, og spørre meg de samme spørsmålene en gang i framtiden.
I stedet for lasagneplater tenkte jeg at jeg kunne bruke tynne skiver av squash og søtpotet.

Til denne gastronomiske opplevelsen vil du komme til å behøve:

“Lasagneplater”
1 søtpotet
1 squash
En dæsj olivenolje


“Kjøtt” saus
1/2 løk
1 fedd hvitløk, hakket
1 gulrot, hakket
1/2 purre, hakket
1 buljongterning 
1 pk røde linser i lake
1 pk hakkede tomater
3 ss tomatpuré
ca 0,8 dl vann
2-3 dl soyagranulat
Salt, pepper, oregano og basilikum etter smak. En yderst liten dæsj kajennepepper.


Bechamelsaus
1 pk Oatly havrefløte
3 dl vann
1/2 grønnsaksbuljongterning
2 ss smør (vegansk eller vanlig, alt ettersom hvor vegansk du vil ha sluttresultatet)
2 ss hvetemel
litt salt, pepper og muskatnøtt.

Sett ovnen på 225 grader.

Til å begynne med heiv jeg en pakke linser, buljongterning og soyagranulat i ca 0,8 dl vann og lot det småkoke ca 10 minutter. Så slengte jeg oppi en pakke hakkede tomater, tomatpure, hvitløk, løk, gulrot og purre og lot det koke rundt 20 minutter. Om soyagranulatet trekker til seg for mye vann så kan man ha litt ekstra vann oppi. Krydre etter ønske og behov.

Dette er skikkelige saker


Kvalitetskontroll av tomatpureen.

 


wannabe-kjøttdeig kjøpt i Finland. I bakgrunnen kan du se det kjedsommelige arbeidet med å høvle opp søtpotet.

 

Jeg skjærte squash i tynne skiver og la det på et brett med bakepapir, slengte litt olivenolje, salt og pepper på, og lot det steke rundt ti minutter i ovnen mens kjøttsausen skulle koke seg smaskens.

Jeg stekte altså squashen for sikkerhets skyld, for jeg tror kanskje den hadde blitt bitter om jeg hadde brukt den rå i lasagnen.

 

Mens alt sto og godgjorde seg, skrelte jeg en gigantisk søtpotet og begynte skive den opp med ostehøvel.

Det var sinnsykt kjedelig og jeg holdt på å gi faen flere ganger. Men så nært målet er det for dumt å gi opp.

 

Når sausen begynner se slik ut

Er det på tide å begynne med bechamelsausen.

Den har jeg ingen bilder fra, da den lille kasserollen jeg innehar har så tynn bunn at man ikke kan la den stå uten oppsyn på komfyren for da brenner alt seg fast, til og med før du har rukket å slå på platen.
Men bechamelsaus er uhyre enkelt å lage. 
Slå plata på sånn høvelig middels, sleng et par spiseskjeer smør/margarin i kasserollen og la det smelte. Hiv oppi et par spiseskjeer mel og visp det klumpefritt. Jeg bruker la det surre litt mens jeg visper i en slags tro om at det fjerner eventuell melsmak. Om jeg har rett vites ikke, men den blir alltid god så jeg tenker fortsette med det. 
Tøm oppi havrefløte litt etter litt, og visp godt. Dette blir ganske tykt så jeg sper ut med en del vann til ønsket konsistens. Smuldre oppi en halv grønnsaksbuljongterning, litt salt, pepper og muskatnøtt, og erklær den for ferdig når den smaker himmelsk og ser passe tykk ut.

 

For å stable sammen alt dette, begynte jeg med et lag kjøttsaus i bunnen. Slengte oppå squash, så et lag søtpotet, så bechamelsaus, så kjøttsaus, så squash, etc etc.


Det siste laget avsluttet jeg med søtpotet, og så blandet jeg ost inn i det som var igjen av bechamelsausen og helte det oppå. 

Så var det bare å slenge hele greia inn i ovnen og la den stå der å fise i 20-25 minutter.


Hello you sexy little thing


Med den ene hånden tok jeg lasagnen ut av ovnen, og med den andre kjørte jeg middagsfatet mitt helt inntil formen, så det skulle gå fort å laste over. Jeg tenkte dette var ganske mye lasagne og regnet med å måtte fryse ned mye.

En halv lasagne etterpå vurderer jeg bare drite i å fryse den ned ettersom jeg sikkert kommer til å stå opp i natt for å spise det siste. Derfor kunne jeg i teorien også laget den med lasagneplatene som kanskje eller kanskje ikke inneholdt egg, for jeg vet ikke om denne lasagnen eksisterer når kjæresten min kommer hjem.
Så jævla god var den. Jeg kødder ikke. Så. Jævla. God. Var. Den.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg